Over ons

Home / Over ons

De Crime Compagnie is gespecialiseerd in thrillers die stuk voor stuk misdadig goed zijn.

We geven niet alleen literaire en psychologische thrillers uit, maar ook spannende romans, feelgoodthrillers & detectives. We maken thrillers voor vrouwen met vrouwen in de hoofdrol. Als zelfstandige uitgeverij kunnen we snel schakelen en zijn we persoonlijk betrokken bij ieder boek.

De geschiedenis

De uitgeverij is in 2008 gestart als onderdeel van Uitgeverij Verbum, maar is sinds 2009 een volledig zelfstandige en onafhankelijke uitgeverij. De eerste thriller die we uitbrachten, toen nog onder het imprint van Verbum Crime, was Chaos in New Orleans van internationaal bestsellerauteur James Lee Burke. Een boek dat in datzelfde jaar 5 sterren in de VN-thrillergids ontving.

Partners in crime

Op 19 maart 2009 verscheen het debuut van onze eerste Nederlandse auteur: Nr. 19. Van dit boek van Michele van Rees verkochten we maar liefst 21.000 exemplaren dankzij onze unieke actie om het boek 1 dag voor de prijs van 1,90 euro te verkopen. In 2011 hadden we succes met de thrillerbundel Verrassing die een aantal weken in de Bestsellerlijst stond. In dat jaar won Linda Jansma ook de Schaduwprijs voor haar debuut Caleidoscoop (Kwetsbaar). In 2012 kwamen alle aandelen in handen van uitgever Ilse Karman en veranderden we onze naam in De Crime Compagnie. Een nieuwe koers werd ingezet: een focus op de Nederlandse thrillerschrijfster en op het genre Vrouwenthrillers. 2013 was een waar thrillerjaar, met de rechtszaak die Saskia Noort tegen ons aanspande, maar die we uiteindelijk glansrijk wonnen.

De afgelopen jaren hebben zich steeds meer succesvolle thrillerschrijvers bij ons aangesloten waaronder Marelle Boersma (Vals alarm 85.000 ex), Marijke Verhoeven, Marianne en Theo Hoogstraaten, Angelique Haak en Loes den Hollander. Onze boeken staan inmiddels regelmatig in de Bestsellerlijsten en worden genomineerd of winnen belangrijke thrillerprijzen.

IMG_0806-scaled-e1615989154580.jpg
IMG_0628-2-scaled-e1615988196712.jpg

Onze aanpak

Als uitgeverij gespecialiseerd in thrillers zijn wij continu bezig om onze positie in de markt te vergroten en onze kwaliteit uit te dragen. Daarbij richten we onze focus op de nieuwe ontwikkelingen in het boekenvak en in de markt. Sociale media, Netflix, de opkomst van het e-book en het luisterboek zorgen voor veranderende omstandigheden en dus nieuwe kansen. Daar ligt onze kracht.

Als toekomstgerichte uitgeverij spelen wij in op de wensen van de lezers door betaalbare e-books en luisterboeken uit te geven die op een eenvoudige manier verkrijgbaar zijn. We hanteren een vaste lage prijs (4,99 – 7,99) voor onze e-books en zetten sterk in op marketingacties met online-retailers. Dat dit een succesvolle aanpak is, blijkt wel uit het feit dat we bovengemiddeld veel e-books verkopen en onze titels in de e-bookbestsellerlijsten staan. Daarnaast zijn wij actief op social media en betrekken we de lezers bij het maken van onze boeken. Zo zetten wij hen o.a. in als proeflezers van manuscripten.

Eind 2017 brachten we de eerste Kobo Original wereldwijd uit: In Naam van de vader van Linda Jansma. In 2019 gingen een samenwerking aan met AW Bruna voor onze luisterboeken. In 2020 werden we BFF’s met het tijdschrift Vriendin en brachten we zes Bookazines met hen samen uit, een samenwerking die in 2021 wordt voortgezet. Daarnaast ontwikkelden we onze eigen boekenkastjes met daarin goedlopende titels voor een mooie prijs.

De Crew

Het team van De Crime Compagnie bestaat uit Ilse Karman (uitgever), Manon Hendriks (adjunct-uitgever),  Willemijn Brocades Zaalberg (operations & marketing) en Sarina Boontjes (online marketeer). Samen met een groot netwerk van de beste freelancers maken wij met veel zorg en persoonlijke aandacht de boeken. We kunnen flexibel opereren en spelen in op de actualiteit. Onze auteurs fungeren daarbij als onze partners in crime: ze denken mee over elkaars werk, marketing en sales-acties en zetten hun eigen sociale netwerk in.

DE CRIME COMPAGNIE IS DAARMEE EEN GEZELSCHAP VAN AUTEURS, MEDEWERKERS, FREELANCERS EN BETROKKEN LEZERS DIE SAMEN MISDADIG GOEDE BOEKEN MAKEN: DE CRÈME DE LA CRIME!